tiistai 21. helmikuuta 2012

Шapuskaa


Koulun puolesta Venäjän matkan toteutumiseen lienee vielä ainakin puoli vuotta odotettavaa. Matkakuumeilua olen ennenkin hoitanut paitsi kohdemaan kirjallisuuteen (Nabokov, anyone?) tustumalla, myös fuusiokokkauksilla. Ja laskiaisen kunniaksi pääsinkin kokeilemaan Borssikeiton ja hernerokan rakkauslasta, borssirokkaa. Resepti löytyi varsin idearikkaaksi osoittautuneesta Herne rokkaa-kirjasta, joka väliteksteineen inspiroi jopa uuteen t-paidan painatukseen. Tapauksesta lisää jatkossa(ko,kö?).



Borssirokka

250 g kuivattuja herneitä
1,75 l vettä
n. 250 g raakaa punajuurta
2-3 valkosipulinkynttä
1 dl hapankaalia
1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl valkopippuria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1tl paprikajauhetta
ripaus chiliä

Liota herneitä kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois. Keitä herneitä 1,5-2 tuntia. Kuori ja raasta sinä aikana punajuuret ja hienonna valkosipuli. Lisää punajuuriraaste ja valkosipuli kattilaan, kun herneet ovat kiehuneet noin puoli tuntia. Lisää loput ainekset kattilaan, kun keitto on kiehunut noin tunnin.

Lisänä tarjoiltiin eilen leivottuja karjalanpiirakoita (reunojen rypyttäminen jos joku on terapeuttista hommaa) sekä Ihan Munatonta™ -voita. Jälkimmäinen syntyy kaikessa yksinkertaisuudessaan joko kovasta tai pehmeästä tofusta, herneistä, ripauksesta suolaa ja vegaanisesta margariinista. Kaikki vaan sekasin ja piirakalle. Tai ruisleivälle, juu neim it. Jälkkärinä esittelen viime viikonloppuista Tampereen reissun ostostani - ehkä paras musta tee ikinä. Vaniljan johdosta melko makeaa, mutta toimii etenkin näin jälkkärinä. Itärajan takainen naapuri olisi käsitykseni mukaan perinteikkäästi sekoittanut juomaansa vadelmahilloa.

Perimmäiseksi kysymykseksi jää; kuuluuko borssirokka tarjota smetanan vai sinapin kanssa? Elämän suuria kysymyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti