keskiviikko 20. elokuuta 2014

Silitysraudalle töitä

Nyt se mallinukke siis saapui. Alkaessani pukemaan häntä yllätyin ikävästi vaatteisiin kertyneiden ryppyjen määrästä. Käytän paljon kotikutoisia vaatteitani, eli kaapin pohjalla makoilusta rypyt eivät ole syntyneet. Ehkäpä syynä lienee vihani silitysrautoja -ja lautoja sekä etenkin niiden kaapista pois ottamista kohtaan. Ja takaisin pistämistä. Joka tapauksessa, tässä muutamia enemmän ja vähemmän ryppyisiä ihmetyksiä, satunnaisessa järjestyksessä. Mahdollisesti myös mielenkiintoisempia, elävän (kuulostaapa hurjalta) mallin päällä kuvattuja kokonaisuuksia tullaan näkemään kunhan löydän suostuvaisen kuvaajan.


Ensimmäisenä mallailin tänään valmistunutta mekkoa. Kangas tarttui mukaan Ideaparkin palalaarista ensinnäkin mahdottoman hienon kuvionsa ja toisekseen laskeutuvuutensa takia - ja osoittautuikin juuri sopivaki kauan kaipaamaani kuminauhavyötäröiseen mekkoon.Kaava on pikaisesti itse kyhäilty, mallia otin vanhasta kirppislöydöstä jossa taas kankaana oli käytetty paksuhkoa neulosta; näin ollen kyseinen vaaatekappale on tullut useampaan kertaan todettua joko liian viileäksi tai kuumaksi. Kevyempi kangasvalinta ratkaisi pulman, sillä tämä versio on kerrassaan täydellinen niin kesällä kuin kerrospukeutuen syksyllä ja keväälläkin. Tämän kesän lemppari on ollut kyseinen hyvin simppeli trikoomekko. Tämän oli oikeastaan tarkoitus toimia tekosyynä kaksoisneulan käytön harjoittelulle, mutta päätyikin kovaan käyttöön. Kangas löytyi Porin Eurokankaan palalaarista, hintaa koko palalla oli muistaakseni noin 6€, ja kangasta jäikin tämän ompelun jälkeen vielä rutkasti. 
 


Mitä enemmän ompelen omia vaatteitani, sitä enemmän huomaan että juuri ne yksinkertaisimmat ja helpoimmat projektit pääsevät myös eniten käyttöön. Röyhelömekkojen tekeminen on mielenkiintoista ja haastavaa, mutta harvemmin niitä tulee puettua arkipäivään.


 Sitten vähän neulevaatetta. Kesän alussa viimeistelin tämän Novitan Rose Mohairista neulotun yksinkertaisen puseron. Viininpunainen lienee edelleen lempivärejäni, ja juuri tämänkaltainen laatikkomallinen neule on aina mieleeni, mutta tuo lanka.


  Se kutittaa. Se raapii. Se on uskomattoman lämmin. Ja samalla liian kylmä. Eli siis pistän kaiken langan viaksi. Vähän harmittaa, pusero oli kuitenkin ensimmäinen itselleni tekemä suuritöisempi neule.

 Puserossa on äärettömän helppo venepääntie, raglan ja täysmittaiset hihat. Se on siis lähes kaikkea mitä puserolta toivoisinkin, mutta niin. Malli jälleen kerran omaa sähellystä; neulottu suljettuna neuleena pyöröpuikolla kainaloihin asti ja lisätty suljettuna neuleena kudotut hihat, sitten vain kavenneltu.


Tässä myös kesän suosikkeja, joista varmasti etenkin alaosa tulee jatkamaan kauttaan vielä pitkälle syksyyn paksujen sukkisten kera. Hihaton paita on ollut kultaakin kalliimpi kesähelteillä, ja se toimii mutkattomasti niin housujen kuin hameenkin kanssa. Kaikki kankaat resoria lukuunottamatta jälleen kerran palalaari -heräteostoksia.


 Hameen kangas on aivan suosikkini, mustvalkoharmaa inka-kuvio on aina herättänyt lämpiä tunteita. Kyseinen vaatekappale oli myös ensimmäinen, jossa pääsin kokeilemaan josuto-ompeleen käyttöä uudella ompelukoneella. Hameesta tulikin hyvin kestävä ja joustava. Vyötärön resori on paitsi mukava, myös skarpin näköinen.

Yläosa taas on hyvin laskeutuvaa en-ole-varma-mitä kangasta. Samasta kankaasta eri väreissä olen kuitenkin tehnyt myös housut, joista toivottavasti niitä mielenkiintoisempia kuvia lähiaikoina, sovitusnukelle kun valmiita housuja on hieman vaikeaa mallailla. Paidan yksityiskohtina toimivat pitsinen karrokee ja selässä vetoketju pääntieltä alkaen.

 Ja viimeisenä ompelutuotoksena ne uikkarit. Ovat siis ihan uimapukuihin tarkoittetua kangasta, ja mikä parasta, neonvihreää. Ruskettuneella iholla varsin hienot, talvisella kalkkilaivan kapteenilla ehkäpä vähemmän hienot.

 Malli jälleen kerran omiin pohdintoihin pohjautuva, alaosa vanhojen bikinien pohjalta kaavailtu. Yläosassa melko yksinkertainen selkä, mutta edessä rypytys, joka empiiristen tutkimusteni mukaan näyttää myös kivalta uikkareissa. Ja tietenkin halterneck -tyylinen ylläpitoratkaisu.

Sellaista tällä kertaa, nyt takaisin neuletöiden ääreen.

(Ja ainiin, blogia pystyy nykyään seuraamaan myös Bloglovinin kautta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti